ביטוח לאומי שכיר- דע את זכויותיך

ביטוח לאומי שכיר. כולנו משלמים סכומים נכבדים בכל חודש לביטוח לאומי אבל לא באמת יודעים מה הזכויות שלנו. איך ניתן לקבל החזר מביטוח לאומי? מה הזכויות העיקריות שלכם כשכירים? והאם ניתן לקבל פטור מתשלום?
לזכויות עצמאים בביטוח לאומי

מהו סכום הביטוח הלאומי שמשלם שכיר?


עצמאי שמעסיק עובדים ומתקיימים בינו לבין העובד יחסי עובד מעביד, צריך לשלם ביטוח לאומי ומס בריאות עבור העובד לפי 2 מדרגות:

מדרגה 1– מחלק ההכנסה של עד 60% מההכנסה הממוצעת במשק (6,331 ₪ בשנת 2020) – חלק המעביד 3.55%, חלק העובד 3.5%.
מדרגה 2– מהחלק של מעל 60% מההכנסה הממוצעת במשק ועד הכנסה מרבית של 44,020 – חלק המעביד 7.6%, חלק העובד 12%.

תשלום הביטוח הלאומי הוא על מלוא השכר, כולל גם הטבות שניתנו לעובד כמו- רכב, שי לחג, ארוחות, נסיעות וכו'.

ישנם חריגים, כלומר עובדים בקבוצות מסוימות כמו חיילים, בעלי שליטה בחברה שחייבים בדמי ביטוח לאומי בשיעורים אחרים, לטבלה המלאה.

אם אני לא עובד ואין לי הכנסות, האם עדיין אני צריך לשלם ביטוח לאומי?


התשובה היא כן. כל אזרח בישראל חייב לשלם דמי ביטוח לאומי (מלבד אישה נשואה שאינה עובדת). דמי ביטוח לאומי המינימליים לשנת 2020 הם 177 ₪ בחודש.
למשל- חייל משוחרר שהוא אזרח ישראל שנסע לטיול בחודשים אפריל מאי בדרום אמריקה, יהיה חייב לשלם דמי ביטוח לאומי עבור חודשיים.

מי פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי?


על פי חוק ביטוח לאומי רק עקרת בית (אישה נשואה שאינה עובדת) שבעלה עובד ומשלם ביטוח לאומי, פטורה מתשלום ביטוח לאומי וביטוח בריאות. מצד שני היא גם לא תהיה זכאית לקצבאות של דמי לידה, דמי אבטלה, שמירת היריון, פשיטת רגל ופירוק תאגיד.

זכויות עיקריות של שכירים בביטוח לאומי


דמי אבטלה– אם פוטרת מעבודתך, וצברת תקופת אכשרה של 12 מתוך 18 חודשי עבודה, אתם כנראה זכאים לדמי אבטלה. מידע נוסף על תנאי הזכאות באתר של ביטוח לאומי.
דמי לידה– דמי הלידה לאישה שכירה מחושבים מממוצע של 3 או 6 המשכורות האחרונות, כגבוה. בתנאי שהיא עומדת בתנאי הזכאות. עוד פרטים על זכויות נשים בהריון בעבודה תוכלו למצוא כאן.
גמלה לשמירת הריון
דמי פגיעה בעבודה– שכיר שנפגע במהלך עבודתו יקבל מהביטוח הלאומי דמי פגיעה בעבודה מהיום הראשון לעומת עצמאי שיקבל את דמי הפגיעה רק מהיום ה 12.

האם שכירים זכאים להחזר מביטוח לאומי?


בדרך כלל לא, אבל זה יתכן. חישוב מס בהכנסה בישראל נעשה בחישוב שנתי ואילו חישוב ביטוח לאומי נעשה בחישוב חודשי. ההבדל העיקרי בין שני סוגי החישוב בא לביטוי בעיקר כאשר עובד היה מובטל בחלק מהשנה.
לדוגמא- עובד שהחל את עבודתו בחודש מרץ ועבד עד סוף השנה (סך הכל עבד 10 חודשים), וסך ההכנסה השנתית שלו היא 120,000 ₪. מס הכנסה יראה את ההכנסה החודשית שלו כ 10,000 ₪ (120,000 חלקי 12), ואילו ביטוח לאומי יראה את ההכנסה החודשית שלו כ 12,000 ₪ ( 120,000 חלקי 10).

זאת הסיבה העיקרית לכך ששכירים זכאים להחזר ממס הכנסה יותר מביטוח לאומי. בנוסף, למס הכנסה יש נקודות זיכוי וניכויים שמפחיתים את תשלום המס.

המקרים בהם שכירים יהיו זכאים להחזר מביטוח לאומי


  • עובד שכיר אצל כמה מעסיקים ששכרו אצל המעביד העיקרי נמוך מההכנסה לחישוב שיעור מופחת.
  • מקבל פנסיה מוקדמת מכמה משלמי פנסיה, שסכום הפנסיה העיקרית נמוך מההכנסה לחישוב שיעור מופחת.
  • חייל בשירות סדיר שבזמן שירותו עובד כשכיר ונוכו ממנו דמי ביטוח בריאות
  • אישה נשואה שאינה עובדת (כשכירה או כעצמאית) ומקבלת פנסיה מוקדמת שממנה נוכו דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות.

אם שילמתי ביטוח לאומי ביתר כיצד ניתן לקבל החזר?


שכירים יכולים לקבל החזר עבור 7 שנים אחרונות דרך מילוי בקשה להחזר מקוונת. שימו לב שלא מדובר בסימולטור אלא ברגע שאתם לוחצים על "ביצוע" ביטוח לאומי יעשה לכם את החישוב ויחזיר לכם את הכסף במידה ואתם זכאים.

לכל שאלה ניתן לפנות למענה הטלפוני של ביטוח לאומי בטלפון בטלפון 6050*
או 04-8812345

השירות של ביטוח לאומי שכיר ניתן בימים א' – ה' בין השעות 8:00 עד 17:00 ב-4 שפות: עברית, ערבית רוסית ואמהרית.

הדברים המובאים במאמר זה לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום לשון החוק, המלצה ו/או ייעוץ ואינם מהווים תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא. כל העושה בהם שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.

No Comments

Post A Comment