תשלום עבור בדיקות היריון- ככה תממשי את זכותך

תשלום בדיקות הריון.
אם את בהריון ועובדת במשרה מלאה את זכאית לקבל תשלום עבור 40 שעות בדיקות הקשורות בהיריון.
איך ממשים את הזכות? האם ניתן לצאת לבדיקות ליום שלם? ומה קורה אם את לא עובדת במשרה מלאה?
תמצאי כאן מדריך מפורט שיעזור לך לממש את כל הזכויות שלך כדי שתוכלי ליהנות מהתקופה היפה בחייך.

ילדת ב 6 שנים האחרונות ואת משלמת מס? כנראה שמגיע לך החזר מס מהמדינה. לפרטים נוספים לחצי כאן

אם את עובדת במשרה מלאה את זכאית להעדר עד 40 שעות במשך כל תקופת ההיריון ולקבל עליהם שכר מלא, ובתנאי שיצאת לבדיקות רפואיות שקשורות בהריון.

הזכות לצאת לבדיקות מוענקת לכל עובדת בלי קשר לוותק במקום העבודה.

על מנת לממש את הזכות עליך להביא מהרופא אישור שיצאת לבדיקות הקשורות בהריון.

מהם בדיקות הקשורות בהריון?


בדיקות שגרתיות הנעשות על ידי רופא נשים או בתחנה לבריאות המשפחה. כמו- בדיקות אולטרסאונד, בדיקות דם, בדיקות גנטיות הקשורות בהריון, בדיקות מי שפיר וכו'. בבדיקות הדורשות ימי התאוששות ממושכת כמו בדיקת מי שפיר, ניתן לקזז את יום ההיעדרות ממכסת השעות ולא מימי המחלה או החופשה (ראי פירוט בהמשך).

איך ממשים את הזכות? 


על מנת לממש את הזכות עליך להביא מהרופא אישור ובו מפורטות השעות בהן נעדרת לצורך בדיקות. בדרך כלל האישור ניתן על ידי המזכירה במרפאה בסיום הבדיקה. חשוב לא לשכוח לקחת את האישור לצורך מימוש הזכות.
חשוב לדעת- אם הבאת למעסיק שלך אישורים והוא לא שילם לך על כך, את יכולה לתבוע ממנו פיצויים.

לכמה שעות היעדרות אני זכאית אם אני לא עובדת במשרה מלאה?


אם את עובדת במשרה חלקית את רשאית להעדר לפי חלקיות המשרה שלך. החוק קובע שחישוב חלקיות המשרה יחושב כיחס בין שעות העבודה החודשיות שלך חלקי 182 שעות (משרה מלאה).

למשל- אם את עובדת במשרה חלקית של 100 שעות חודשיות, תהי זכאית ל 100 חלקי 182 כפול 40 שעות. כלומר תהי זכאית ל 22 שעות היעדרות לצורך בדיקות.

אם תקן שעות העבודה למשרה מלאה נמוך מ 182, שיעור חלקיות המשרה יקבע לפי תקן שעות העבודה במקום העבודה. למשל- אם את עובדת במקום עבודה בו תקן משרה מלאה הוא 168 (8 שעות ביום), ואת עובדת בפועל 100 שעות חודשיות, תהי זכאית ל 100 חלקי 168 כפול 40 שעות כלומר תהי זכאית ל 24 שעות היעדרות לצורך בדיקות הריון.

אם את עובדת שעתית- במקרה זה החוק לא מתייחס, אבל מקובל לחשב את שיעור חלקיות המשרה החודשית על פי סכום השעות העבודה השנתי חלקי 12. למשל- עובדת עבדה עד כניסתה להיריון 12 חודשים במהלכם עבדה סך הכל 240 שעות, כלומר 20 שעות בממוצע בחודש. העובדת תהיה זכאית ל 20 חלקי 182 כפול 40 שעות. כלומר ל 4.4 שעות היעדרות.

אם את מועסקת במספר מקומות עבודה את זכאית להיעדר מכל אחד מהם בהתאם להיקף המשרה שלך באותו מקום.

האם המעסיק יכול להוריד לי את שעות ההיעדרות לצורך בדיקות מימי החופשה או המחלה?


התשובה היא לא. היעדרות זו אינה באה על חשבון מחלה או חופשה, ולמעסיק אסור לנכות אותה מסך ימי המחלה או מימי החופשה השנתית או מהשכר שלך.
אם הבאת למעסיק שלך אישורים והוא הוריד לך אותם מהשכר או מהחופשה, את יכולה לתבוע ממנו פיצויים.

האם ניתן להיעדר לצורך בדיקות הריון ליום שלם, או יותר?


אם היעדרות הייתה לצורך בדיקות שגרתיות הקשורות להריון, אז כן.

סעיף 7 (ה) (1) לחוק עבודת נשים לא מגביל את כמות השעות היומית או החודשית שהעובדת יכולה לנצל לצורך יציאה לבדיקות. החוק רק מגביל את כמות השעות בכל תקופה ההיריון (40 שעות כאמור). כלומר, כל עוד יצאת לבדיקות שגרתיות הקשורות בהריון ולא עברת את מכסת השעות שלך, את זכאית לתשלום שכר מלא.

בפסק דין שניתן על ידי בית הדין לעבודה נקבע כי עובדת שנעדרה יומיים מעבודתה לצורך בדיקת מי שפיר תהיה זכאית לתשלום שכר מלא עבור היומיים בהם נעדרה. לקריאת פסק הדין.

למשל, אם יצאת לצורך בדיקות ליום שלם, וקיבלת אישור מהרופא, את יכולה לקזז את יום ההיעדרות משעות הבדיקות ולא מימי המחלה או החופשה.

אם יצאתי לבדיקה לאחר שעות העבודה האם מגיע לי תשלום בדיקות הריון?


התשובה היא לא. התשלום הוא עבור יציאה לבדיקות בשעות העבודה בלבד.
למשל- אם שעות העבודה שלך הם מ 9:00 עד 18:00 ויצאת לבדיקה ב 18:30 לא תוכלי לקבל תשלום עבור הבדיקה.

האם שעות היעדרות לצורך בדיקות הריון נחשבות לשעות עבודה לצורך חישוב שעות נוספות?


סעיף 7 (ה) (1)  לחוק עבודת נשים, לא קובע כי שעות ההיעדרות נחשבות לשעות עבודה לצורך חישוב שעות נוספות באותו יום עבודה. כלומר, אם אורך יום העבודה שלך הוא 9 שעות, ויצאת לבדיקות של שעתיים ועבדת בפועל 9 שעות, תקבלי שכר עבור 11 שעות (9 שעות שעבדת פלוס 2 שעות בדיקות), אבל על פי החוק לא תקבלי שכר עבור שעות נוספות.

האם ניתן להגיש אישורים בדיעבד, לאחר שיצא תלוש השכר?


התשובה היא כן. על פי החוק ניתן להגיש אישורים בדיעבד. במקרה כזה על המעסיק לזכות אותך בתלוש השכר שלך על ההיעדרות בחודש בו הגשת את האישור.

מה קורה אם סיימתי את שעות ההיעדרות שלי לצורך בדיקות ואני זקוקה לעוד שעות?


במקרה זה את רשאית להיעדר מהעבודה לצורך בדיקות נוספות, אבל שעות אלו יהיו על חשבונך וינוכו מהשכר או מהחופשה השנתית שלך.
חשוב להדגיש שהמעסיק לא מקבל תשלום מביטוח לאומי או מכל גוף אחר עבור תשלום שעות ההיעדרות שלך והוא משלם עבור היציאה לבדיקות מכיסו.

האם שעות נסיעה לרופא נחשבות כשעות בדיקות הריון?


החוק לא מתייחס לזמן הנסיעה לבדיקות, אך מקובל לפרש כי שעות אלו כוללות לא רק את ביצוע הבדיקה, אלא גם את זמן ההגעה, ההמתנה והחזרה. ובלבד שסך שעות ההיעדרות של העובדת לא יעלה על 40 שעות במהלך ההיריון לעובדת במשרה מלאה.

הדברים המובאים במאמר זה לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום לשון החוק, המלצה ו/או ייעוץ ואינם מהווים תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא. כל העושה בהם שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.

3 Comments
  • יעל
    Posted at 18:36h, 06 מרץ הגב

    האם שעות הנסיעה לרופא נחשבות גם לשעות בדיקות (נצרכתי לבדיקה שמתבצעת בעיר אחרת)

    • Money Smart
      Posted at 10:10h, 23 יולי הגב

      החוק לא מתייחס לזמן הנסיעה לבדיקות, אך מקובל לפרש כי שעות אלו כוללות לא רק את ביצוע הבדיקה, אלא גם את זמן ההגעה, ההמתנה והחזרה. ובלבד שסך שעות ההיעדרות של העובדת לא יעלה על 40 שעות במהלך ההיריון לעובדת במשרה מלאה.

  • חן
    Posted at 14:57h, 24 אוגוסט הגב

    אם יצאתי מעבודה למיון וקיבלתי טופס שחרור אפשרי גם להגיש?

Post A Comment