טיפים לקניית דירה יד 2- 10 טיפים שיסדרו לכם דירה במחיר מציאה

טיפים לקניית דירה יד 2.
אתם רוצים לקנות דירה אבל לא יודעים מאיפה להתחיל?
איך תדעו באיזה מיקום שווה לקנות דירה? מה צריך לבדוק ועם מי צריך לדבר? ואיך תנהלו משא ומתן מוצלח.
הכנתי לכם 10 טיפים לקניית דירה שיובילו אתכם בבטחה לדירת חלומותיכם.

חשוב שלפני שתתחילו בתהליך החיפוש תדעו מה התקציב שלכם. ערכו רשימה של ההון הנזיל שברשותכם- כסף בבנק, קרן השתלמות שנפרעת בקרוב, קופות גמל, פלוס כסף שאתם יכולים להלוות או לקבל מההורים, פלוס סכום המשכנתא שאתם רוצים לקחת.
קחו בחשבון עלויות נוספות שמתווספות למחיר הדירה- שכר עו"ד ( 0.5%- 1%), תיווך (2%- אם נעזרתם במתווך), מס רכישה, ועלויות מעבר.

1. למדו על עתיד השכונה- קראו תכניות בניין ערים


אם התחלתם את תהליך חיפוש של קניית דירה יד 2 כנראה שיש לכם 2 או 3 שכונות או ערים שאתם מתכננים לגור בהם. אך לפני שאתם מתחילים לשוטט באתרי האינטרנט, לעשות טלפונים, להיפגש עם מתווכים, קחו לכם כמה רגעים למחקר מעמיק.

כל עיר בישראל מחויבת לפרסם "תוכנית מתאר", זוהי בעצם תכנית תכנונית עתידית שמטרתה להגדיר ולהסדיר ייעודים, שימושים וזכויות בנייה בקרקע מסוימת. למשל- שבילי אופניים, מבנים לשימור, כבישים, מרכזי קניות, ועוד.
מתחת לתוכנית מתאר יש "תוכנית אב" שזוהי תוכנית מפורטת לשכונה ספציפית בעיר.
כדי להכיר את התכניות העתידיות בשכונה שלכם הריצו חיפוש בגוגל "תכנית אב+ שם העיר". מומלץ לקרוא בעיון את תכניות האב כדי שתקבלו יותר מידע על עתיד השכונה, מידע שיכול להשפיע מאוד על בחירת הנכס. למשל- אם קראתם בתכנית האב שאישרו ברחוב מסוים תכנית הריסה ובנייה רחבה של בניינים ואתם רגישים לרעש, עדיף שתמנעו מלקנות דירה ברחוב כדי שלא תחיו באתר בנייה במשך כמה שנים. מצד שני, אם קראתם שקרוב לשכונה שלכם הולכים לבנות כביש ראשי כנראה שמחיר הנכסים באזור יעלו באופן משמעותי.

2. סיירו בשכונה


עבודת מחקר היא חשובה, אבל לא פחות חשוב לעשות גם עבודת שטח. סיור פיסי בשכונה יכול ללמד אתכם הרבה על איכות החיים באזור.
בחנו את השכונה- גובה הבניינים, גינות, מקומות חניה, רעש, ניקיון, האם יש בשכונה מטרדים סביבתיים.
לגבי מבנים ציבורים (שצ"פ) כמו בתי ספר, גנים, תחנות אוטובוס, בתי כנסת, אתם יכולים לבדוק באתר המפות הסטטוריות ולקבל מידע מלא על כל המבנים הציבוריים בסביבה, תוכלו אפילו למצוא מיקומים של אנטנות סלולריות בסביבה

.

3. השוו מחירים


איך למלא הצהרת הון

סיימתם את שלב המחקר, עכשיו התחיל שלב החיפוש של קניית דירה יד 2.
הדרך הכי פופולרית היא לבצע חיפוש באינטרנט (יד 2, מדלן ועוד). דרכים נוספות לחיפוש- קבוצות פייסבוק, מתווכים, קרובי משפחה, עיתונים.
שלב החיפוש כולל בעיקר השוואת מחירים. בשלב זה אני ממליצה להיעזר באקסל. הכינו טבלה עם כל הדירות הפוטנציאליות, מחיר, גודל הדירה, מספר חדרים, קומה, וכמובן מספר הטלפון של הבעלים. סמנו את הדירות שנראות הכי אטרקטיביות וקבעו פגישה עם הבעלים או המתווך.
נסו להיצמד לתקציב ההתחלתי כמה שיותר כדי להימנע מלקחת משכנתא חונקת.

4. בדקו את המצב הפיזי של הבית


זהו אחד השלבים החשובים ביותר בקניית דירה.
מומלץ שתגיעו ביום כדי שתוכלו לשים לב לפרטים בדירה.
מומלץ לבקר בדירה לפחות פעמיים בזמנים שונים של היום (ערב ובוקר).
אז למה אתם צריכים לשים לב?
כיווני אוויר– בישראל בגלל שהקיץ חם מאוד וממושך רוב האנשים מעדיפים דירה הפונה לכיוון צפון.
האם הדירה עורפית או חזיתית לרחוב
תכנון הדירה– בדקו האם החדרים לא קטנים מידי, האם שטח הדירה מנוצל היטב, האם הדירה תואמת את הצרכים האישיים שלכם, למשל- משפחה עם הרבה ילדים תעדיף סלון ומטבח גדולים וחדרים יחסית קטנים.
תשתיות הדירה– שאלו את בעל הנכס על ליקויים הקיימים בדירה. הסתכלו על התקרות ובדקו אם יש סימנים לרטיבות (חשוב במיוחד אם מעל הדירה יש גג). הסתכלו על הקירות, הרצפות, המטבח וחפשו סימנים לליקויים. אם זיהיתם ליקוי אל תחששו לשאול את בעל הנכס עליו.
הבניין– בדקו את חדר האשפה, את ניקיון הבניין, תחזוקת הגינה, מספר המעליות, חניות.

5. שוחחו עם בעל הבית


חשוב שהדירה תמצא חן בעינכם אבל לא פחות חשוב שגם בעל הבית ימצא חן בעינכם. כמו שאומרים "עסקים עושים עם אנשים". השלב הזה כולל 2 חלקים- החלק האינפורמטיבי, והחלק הבינאישי.

החלק האינפורמטיבי- מטרתו לקבל כמה שיותר מידע על הנכס וסביבתו. שאלות שחשוב לשאול:
הסדר התשלומים?
מהם החשבונות החודשיים? בעיקר ארנונה וועד בית.
איכות החיים בבניין- איך השכנים? גילאי השכנים.
מהי הסיבה שבעל הנכס עובר דירה?
כמה זמן בעל הנכס חי בדירה והאם עשה שיפוץ?

החלק הבינאישי- נהלו שיחה אישית עם בעל הבית, ספרו קצת על עצמכם ונסו למצוא נושא משותף. למשל- כאשר חיפשתי בעבר דירה גיליתי שאני ובעלת הדירה למדנו באותו בית ספר בילדותינו. לשיחה זאת יש 2 מטרות, ליצור אמון בין שני הצדדים, ולקבל כמה שיותר מידע על המוכר הנכס על מנת ליצור יתרון במשא ומתן.

6. בדקו האם החל תהליך של תמ"א 38 בבניין


אם מדובר בבניין שנבנה לפני שנת 1980 יש סיכוי טוב שכבר החל בו תהליך של תמ"א 38. תהליך התמ"א הוא תהליך ארוך אך בסופו הדירה שלכם תשביח את עצמה ואפילו תכפיל את שוויה.
שאלו את בעל הנכס האם החל תהליך כזה בבניין, ואם כן איזה סוג של תמ"א (הריסה ובניה או הוספת קומות). נסו לברר באיזה שלב של התהליך נמצא הבניין- חתימות כלליות של השכנים, או שלב של חוזה סופי, אם כן, מי החברה המבצעת?
בקשו לראות את החוזים. בקשו לקבל את מספרי את הטלפון של יזם הפרויקט ועורך הדין המיצג את הדיירים.

7. הוציאו נסח טאבו ותשריט


חשוב להוציא נסח טאבו מאתר האינטרנט של רשות מקרקעי ישראל (בעלות סמלית) ולוודא את בעלות הנכס. בנוסף חשוב לוודא שלא רשומות הערות אזהרה על הנכס, עיקולים או שעבודים (מלבד המשכנתא).

בנוסף חשוב להוציא את תיק הבניין. כדי למצוא אותו פשוט כתבו בגוגל "תיק בניין+ שם העיר", תוצאת החיפוש הראשונה תהיה אתר הרשות המקומית, חפשו את תיק הבניין לפי הכתובת. תיק הבניין מכיל מידע רב על ההיסטוריה של הבניין, למשל- סכסוכים בין שכנים, תלונות על חריגות או שימוש חורג, תשריט של הדירה והבניין.
אם לא מצאתם את התשריט של הדירה בתיק הבניין, תוכלו להוציא אותו ממסמכי הבית המשותף באתר של משרד המשפטים. תצטרכו לשלם עמלה של 33 ש"ח, ולאחר כשעתיים תקבלו את כל המסמכים כולל התשריט אל המייל שלכם. מומלץ לבדוק שהגודל של הדירה אכן תואם לגודל שרשום בתשריט. אם קשה לכם לאמוד את גודל הדירה מומלץ להיעזר בשמאי. טיפים לקניית דירה

8. דברו עם השכנים בבניין


ממש כמו בספר הנוסטלגי של לאה גולדברג, שאלו האם "השכנים טובים בעינכם". הגיעו לבניין בשעות הערב (שעות שאנשים חוזרים מהעבודה) ונסו לתפוס שכן או שניים לשיחה קצרה. אם השכן מסרב לדבר אמרו תודה בנימוס וחפשו שכן אחר. נסו לדלות מהשכן מידע על החיים בבניין ובשכונה- סכסוכי שכנים, ניקיון, חניה וכל מה שמעניין אתכם.

9. נהלו משא ומתן חכם


מצאתם את דירת חלומותיכם, ווידאתם שאין בה בעיות, עכשיו הגעתם לחלק האומנותי. משא ומתן הוא אומנות לכל דבר, יש כאלו שממש טובים בזה ויש כאלו שממש סולדים מזה. אם אתם יודעים שאתם ממש לא טובים במשא ומתן מומלץ שתעזרו באיש מקצוע או בבן משפחה (לי למשל יצא להיעזר באמא שלי).

כדי לקבל יתרון במשא ומתן חשוב שתשמרו על 3 כללים:

מידע– דעו כמה שיותר על הצד השני- שוחחו עם בעל הדירה (שלב 5), תעשו גוגל על השם שלו, נסו להבין האם הוא לחוץ למכור, למשל- בעל הבית קנה דירה אחרת, הדירה היא דירת ירושה. בנוסף, לאחר שביצתם את כל השלבים למעלה, אמור להיות לכם גם הרבה מידע על היצע מחירי הדירות באזור.

הציעו מחיר נמוך ב 10-20% מהמחיר הראשוני (העוגן)- אל תהססו להציע מחיר נמוך. הכלל הוא, ככל שבעל הדירה לחוץ יותר למכור ככה תוכלו להציע מחיר נמוך יותר.

צרו אמפטיה– הדגישו את היתרונות שלכם כקונים- אתם אנשים אמינים שלא יעשו בעיות עם התשלומים ותהליך המעבר. אחרי הכול גם לבעל הדירה חשוב שהעסקה תהיה כמה שיותר עגולה. טיפים לקניית דירה

10. היעזרו באנשי מקצוע


את הטיפ האחרון של טיפים לקניית דירה השאירו לאנשי המקצוע.
עורך דין– חשוב שתבחרו עו"ד מקצועי עם ניסיון שיוכל להגן על האינטרסים שלכם, אחרי הכול מדובר באחת העסקאות הגדולות בחייכם.
בדק בית– אם מדובר בדירה ישנה מומלץ שתזמינו גם בדק בית.
שמאי– אם אתם לא בטוחים לגבי השווי של הדירה, אתם יכולים להסתייע הערכת שמאי. אם אתם מתכננים בכל מקרה לקחת משכנתא על הנכס, הבנק יחייב אתכם לקחת הערכת שמאי. שמאות לפני חתימת חוזה נקראת "שמאות מקדמית", והיא יותר יקרה משמאות לאחר חתימת חוזה אבל גם יותר בטוחה, כי היא מורחבת ונותנת מידע יותר מדויק על הנכס.

הדברים המובאים במאמר זה לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום לשון החוק, המלצה ו/או ייעוץ ואינם מהווים תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא. כל העושה בהם שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.

Tags:
No Comments

Post A Comment