אוג 2020 למה הבנקים כל כך אוהבים את שפיצר?
שפיצר משכנתא. אם לקחתם או חשבתם לקחת משכנתא או כל הלוואה, בטוח שמעתם את המושגים "שפיצר", או "לוח סילוקין". אז מי זה בכלל שפיצר, ולמה הבנקים כל כך אוהבים אותו? ומה ההבדל בין שפיצר לקרן שווה?
עוד לא מצאתם דירה? תמצאו כאן מדריך לקניית דירה במחיר מציאה.
אז מי זה שפיצר?
שיפצר זאת שיטה לחישוב הלוואות שנקראת על שם המתמטיקאי האוסטרי סימון שפיצר.
האמת היא שהשיטה קצת מורכבת, אבל אני מבטיחה לפשט את הדברים.
שיטת החישוב בעצם משקללת את כל נתוני ההלוואה ומבטיחה לנו לשלם החזר חודשי קבוע בכל חודש (קרן+ריבית) וזאת בתנאי שהריבית לא משתנה, וההלוואה לא צמודה.
איך נקבע ההחזר החודשי הקבוע ?
ההחזר של כל הלוואה נקבע על פי 3 מרכיבים:
1. הקרן- סכום ההלוואה שלקחתם.
2. זמן/ תקופה- לכמה זמן לקחתם את ההלוואה?
3. הריבית- העלות של ההלוואה.
ככל שהקרן גבוה, הריבית גבוה, ותקופת ההלוואה נמוכה- כך ההחזר החודשי יהיה גבוה יותר, ולהיפך.
למשל- נקבע שהחזר המשכנתא החודשי שלנו הוא 3,000 ₪ לחודש, במקרה ונאריך את תקופת ההלוואה מ 20 ל 30 שנה ההחזר החודשי ירד.
מה ההבדל בין החזר לפי לוח שפיצר לבין החזר לפי "קרן שווה"?
במסלול קרן שווה- ההחזר החודשי על הקרן (ולא על הקרן+ הריבית) הוא קבוע. אך סך ההחזר החודשי (קרן + ריבית) אינו קבוע- אלא יורד בכל חודש.
במסלול שפיצר- כאמור, סך ההחזר החודשי (קרן+ ריבית) קבוע בכל חודש.
סך ההחזר החודשי בקרן שווה יורד בכל חודש. הסיבה לכך היא שיטת החישוב. בקרן שווה הריבית בכל חודש מחושבת על יתרת הקרן החדשה. בגלל שבכל פירעון חודשי נפרעת חלק מהקרן (סכום ההלוואה), ההלוואה בכל חודש תקטן, ובעקבות כך יקטן גם תשלום הריבית.
אני אסביר את זה בדוגמה (לא להיבהל זה פשוט):
לקחתם משכנתא ע"ס 100,000 ל 100 חודשים בריבית של 1% לחודש.
במקרה של החזר במסלול קרן שווה-
ההחזר החודשי על הקרן- יהיה 1,000 ₪ (סכום ההלוואה חלקי מספר החודשים).
התשלום עבור הריבית יהיה גם היא 1,000 ₪ (1% כפול 100,000).
סך הכול התשלום עבור הקרן והריבית יהיה 2,000 ₪.
אחרי התשלום הראשון יתרת ההלוואה (סך הקרן) תרד ל 99,000 ₪.
בחודש השני התשלום עבור הקרן יהיה שוב 1,000 ₪ (קבוע), אבל התשלום עבור הריבית ירד ל 990 ₪ (99,000 כפול 1%). וכך הלאה.
מה יקרה בהחזר ה 51?
כבר החזרתם 50,000 ₪ עבור הקרן, ולכן יתרת ההלוואה תעמוד על 50,000.
ההחזר החודשי על חשבון הקרן יהיה 1,000 ₪ (קבוע), ואילו הריבית עכשיו תהיה רק 500 ₪, סך ההחזר יהיה 1,500 ₪.
במקרה של החזר במסלול שפיצר–
הבנק יבצע חישוב שישקלל את כל נתוני ההלוואה (החישוב מעט מסובך ולכן לא נסביר אותו כאן), ויקבל שהתשלום החודשי של הקרן והריבית יהיה 1,587 ₪. סכום זה יהיה קבוע בכל חודש בהנחה שההלוואה לא צמודה והריבית לא משתנה.
אם אתם רוצים לראות את ההבדל בהחזרים במשכנתא שלכם, תמצאו כאן מחשבון הלוואות.
אז למה הבנקים אוהבים את שפיצר?
סיבה 1– התאמה ללקוחות– כפי שראיתם בדוגמה, סך ההחזר החודשי בקרן שווה גבוה יותר בהתחלה ונמוך יותר בסוף, ואילו בשפיצר ההחזר החודשי הוא קבוע. רוב הלקוחות שלוקחים משכנתא הם זוגות צעירים שברוב המקרים יכולת ההחזר שלהם בהתחלה היא נמוכה, מפני שיש להם הוצאות גבוהות, והכנסות יחסית נמוכות. לכן, החזר על פי מסלול של קרן שווה פחות מתאים להם. הבנקים יודעים את זה, ולכן מציעים לכם בדרך כלל (ובצדק) את מסלול שפיצר.
סיבה 2– בשפיצר, אומנם ההחזר הוא קבוע, אבל החלק שתשלמו על הריבית בהתחלה גבוה יותר מהחלק שתשלמו על הקרן– הבנקים מעוניינים למנף את ההלוואה שנתנו לכם לטובתם, ועל כן במסלול שפיצר, הם מעדיפים שתשלמו להם בהתחלה לכן נפח גבוה יותר מהריבית ונפח נמוך יותר מהקרן (סכום ההלוואה המקורי), כאשר בהמשך תפחת הריבית ותגדל הקרן. לכאורה, ההחזר החודשי איננו גדל אך הבנק נהנה מראש מניצול מלא של קבלת הריבית.
זאת הסיבה שבפירעון מוקדם של המשכנתא הבנק כבר הרוויח את הריבית בתקופה הראשונה של ההלוואה, וללווים תישאר יתרת קרן (סכום ההלוואה המקורי) גבוה יותר לשלם.
זאת גם הסיבה שפחות משתלם לפרוע את המשכנתא בפירעון מוקדם לקראת סוף חיי המשכנתא, במקרה זה תישאר ללווה בעיקר יתרת קרן עם סכום נמוך של ריבית.
למי מתאים מסלול של קרן שווה?
מסלול של קרן שווה מתאים בעיקר לאנשים עם יכולת פירעון גבוה בהתחלה, בדרך כלל אלו יהיו אנשים מבוגרים יותר או אנשים שיש להם נזילות גבוה.
המשמעות היותר רחבה של זה- היא שבקרן שווה המח"מ של ההלוואה (משך החיים של ההלוואה), קצר יותר מפני שמחזירים סכום גבוה יותר בהתחלה.
ולסיכום:
גם בקרן שווה וגם בשפיצר תשלמו חלק גדול יותר של הריבית בהתחלה.
ההבדל העיקרי בין 2 המסלולים הוא שבשפיצר ההחזר הוא קבוע (בהנחה שאין הצמדה והריבית קבוע) לאורך כל חיי המשכנתא, ואילו בקרן שווה ההחזר קטן לאורך חיי המשכנתא.
במסלול של קרן שווה סך ההחזר (קרן+ ריבית) גבוה יותר בהתחלה, ולכן הוא פחות מתאים לזוגות צעירים ומתאים יותר לאנשים עם יכולת נזילות גבוה.
הדברים מובאים במאמר זה לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום לשון החוק, המלצה ו/או ייעוץ ואינם מהווים תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא. כל העושה בהם שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.
No Comments